jhagman

Direktlänk till inlägg 22 juli 2015

Känner hästar igen varandra efter en längre tid?

Av Jhagman - 22 juli 2015 15:00

Detta skrevs på hippson.se häromdagen men jag hade inte ork för att skriva om det för en nu. 


Hästar har ett bra långtidminne och en studie (som gjordes av Hanggig och Ingersoll 2009) visade att hästar kopplar ihop bilder med saker som kommer att hända. T.ex Lillan kopplar ihop att ha transport skydd på sig med att vi ska åka någonstans och det tycker hon är kul. Vandrar omkring i gången som en tok. Hästar kan komma ihåg saker som hände efter 10 år utan att det händer igen under denna tid. Detta är väldigt fantastiskt tycker jag. Korttidsminnet är därimot väldigt kort, de glömmer efter 15 sekunder. Korttidsminnet är varierande beroende på individ och kan tränas upp. Denna studie hade dock bara 3 hästar som gemfördes så resultatet är inte helt trovärdigt. 


En annan studie med 26 hästar visar att en häst som lärt sig en övning kommer ihåg den under 22 månader utan att behöva öva på den! As coolt! Hästar som är lite mer rädda av sig kommer ihåg en övning lättare om den får godis efteråt. (Själv är jag inte jätte mycket för detta upplägg). Forskarna lärde alla hästar en uppgift och försökte sedan att träna bort den. Det gick bättre med visa individer än andra t.ex de som belönades med godis hade svårt att glömma medans de hästar som var mer känsliga hade svårt att komma ihåg obehaget (en luftpuff) och därför svårare att förstå att de gjorde fel. Hästens personlighetsskillnad har med inlärning och deras minne att göra.


Det finns väldigt få stuider som gjorts på denna fråga övan. Den studies som gjorde var på mustanger i Nordamerika och den visade att papporna kom ihåg vilka avkommer som va hans egna om de hade stannat i samma flock dvs han försökte inte para sig med sina döttrar och lekte bara med hans söner. Men om avkommorna hade varit borta i 18 månader behandlade han dem som vilken annan häst som helst. 


Om man spånar vidare på detta så kan man säga att detta är ett beteende för hästar att inte slåss mot varande mer än nödvändigt. Hästar vill inte slåss mot varandra men i vissa fall blir det så. 

Det finns iaf ingen studie på denna fråga men jag vet folk som har berättat över att detta har hänt, en sak sombehöver studeras ännu mer helt enkelt. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jhagman - 31 mars 2016 20:39

Uppdaterar mer på www.nouw.com/jhagman

Av Jhagman - 21 mars 2016 10:11

Kod för att importera min blogg till Nouw: 9503368632 Ny blogg på www.nouw.com/jhagman ...

Av Jhagman - 21 mars 2016 09:54

Igår vart det som sakt en banhoppningsträning på Heda RK, en 80 cm och en 90 cm. Jag är väldigt nöjd med resultatet! Dock kan jag ju ha huvudet med mig! Iaf när vi kom dit och skulle rida fram var jag inte riktigt med i matchen, jag red inte så bra s...

Av Jhagman - 20 mars 2016 22:34

80 cm = 4 fel (rivning som var mitt fel red en dålig väg) 90 cm = inga hindefel men jag red fel väg men vi fick hoppa klart banan ändå   Film kommer imorrn! ...

Av Jhagman - 19 mars 2016 21:19

Lillan är nog inne i brunst igen för hon är så tråkig! Hon vill inte sammarbeta och är as sur på andra hästar... Idag när hon stod i gången attackerade hon Surre (nya boxgrannen) utan anledning. Hon slet sig och stegra mot han men jag blev ju as arg ...

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se