jhagman

Direktlänk till inlägg 26 januari 2016

Inridning del 4

Av Jhagman - 26 januari 2016 14:49

När man har satt sig på unghästens rygg är det dags att få den att röra sig framåt. Det gör man enklast med ett man har en preson som leder hästen. Den personen som leder hästen ska inte vara den som säger till hästen att den ska gå utan det är du som ryttare. Här kommer även in at om du har longerar/tömkört hästen mycket eller en del innan och fått den att förstå smackningar, prrrroingar och ord som tillexempel jag använder orden skritt, trav och galopp. Så blir det lättare och "mer naturligt" för hästen att förstå vad som begärs av den. Här är det även viktigt att man är lugn och om hästen kastar sig INTE trycka in skänklarna i sidan på den för den kommer bara bli räddare. Man ska inte häller korta upp tyglarna det första man gör utan man ska ha en halsrem som man sätter runt hästens hals t.ex ett kortare grimskaft eller ett stigläder. Detta ska man ha som hjälp och hålla i så man inte håller hästen i munnen i onödan. Som Lillan har på bilden. 


   

Sen börjar man med att skritta och fortfarande ha någon som håller i hästen tycker jag men man kan göra olika. Detta hållande kan vara t.ex longering. Det bästa är också om man kan vara i ett inhängnat område t.ex paddock eller ridhus beroende på vad som finns. Hos Håkan var vi på stallplan för att den var inhängnad och även ett ställe som hästen kände till väl. Börja med att skritta och sen sedan när man gjort det några gånger kan man trava några steg i taget. Man ska komma ihåg att använda rösten ihop med skänkel och att skänkeln ska nudda jätte mjukt hästen. Rösten är den första viktiga signalen men allt eftersom kan man börja att sluta använda den ju bättre hästen blir på att förstå vad skänkel är. Sen när traven känns bra kan hästen få galoppera och då kan man börja med några steg i taget eftersom rörelsemönstret är lite annorlunda jämfört med skritt eller trav. 


Sen kan man öka detta sucsessivt med mer trav och galopp men jag har som regel att max 20 min 3 gånger i veckan på en bann får man sitta på en 3-åring. I skogen kan det vara lite sak samma men viktigt att man inte går på för hårt. I inridningen tycker jag att det är viktigt att om hästen bjuder på framåt och vill trava, låt den trava. Iaf tills den är nästan 4 år eller nått sådant. Bara bra om den har egen framåtbjudning. 


Fortsättning följer...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jhagman - 31 mars 2016 20:39

Uppdaterar mer på www.nouw.com/jhagman

Av Jhagman - 21 mars 2016 10:11

Kod för att importera min blogg till Nouw: 9503368632 Ny blogg på www.nouw.com/jhagman ...

Av Jhagman - 21 mars 2016 09:54

Igår vart det som sakt en banhoppningsträning på Heda RK, en 80 cm och en 90 cm. Jag är väldigt nöjd med resultatet! Dock kan jag ju ha huvudet med mig! Iaf när vi kom dit och skulle rida fram var jag inte riktigt med i matchen, jag red inte så bra s...

Av Jhagman - 20 mars 2016 22:34

80 cm = 4 fel (rivning som var mitt fel red en dålig väg) 90 cm = inga hindefel men jag red fel väg men vi fick hoppa klart banan ändå   Film kommer imorrn! ...

Av Jhagman - 19 mars 2016 21:19

Lillan är nog inne i brunst igen för hon är så tråkig! Hon vill inte sammarbeta och är as sur på andra hästar... Idag när hon stod i gången attackerade hon Surre (nya boxgrannen) utan anledning. Hon slet sig och stegra mot han men jag blev ju as arg ...

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se