jhagman

Senaste inläggen

Av Jhagman - 27 januari 2016 09:05

Anledningen till att det inte varit speciellt mycket drag här är för att jag har hållt på med att köpa Lillan. Det var därför vi var på Norrköpingskliniken med henne för att vi gjorde en veterinärkontroll och en röntgen för detta köp. Nu kan jag gå in lite mer noggrant på vad som faktiskt hittades. Veterinären tyckte att hon var väldigt fin och utan anmärkning utom ryggen som jag gjorde en röntgen på i sista minuten. Tack Elin. Där visade det sig att mellan th16-th18 är det ett väldigt litet mellanrum, 1-1,5 mm. Inget som stör henne i nuläget och man kan inte säga om det kommer störra henne i framtiden heller. Bara bra att man är medveten om det och om hon skulle börja krångla är det bara att kolla ryggen igen. Därför är jag nu nojig över att hon inte är så musklad som hon en gång var. Så det är mycket klättring och tömkörning just nu, men det är ju aldrig fel. Nu ska jag götta mig åt att vara hästägare med en god frukost och sedan skicka in ägarbeviset till ASVH så det blir offecielt. HIHI Jag känner mig som en 7 åring som får godis på en onsdag xD


 

När hon var biff........ 

Av Jhagman - 26 januari 2016 22:04

 

Av Jhagman - 26 januari 2016 14:49

När man har satt sig på unghästens rygg är det dags att få den att röra sig framåt. Det gör man enklast med ett man har en preson som leder hästen. Den personen som leder hästen ska inte vara den som säger till hästen att den ska gå utan det är du som ryttare. Här kommer även in at om du har longerar/tömkört hästen mycket eller en del innan och fått den att förstå smackningar, prrrroingar och ord som tillexempel jag använder orden skritt, trav och galopp. Så blir det lättare och "mer naturligt" för hästen att förstå vad som begärs av den. Här är det även viktigt att man är lugn och om hästen kastar sig INTE trycka in skänklarna i sidan på den för den kommer bara bli räddare. Man ska inte häller korta upp tyglarna det första man gör utan man ska ha en halsrem som man sätter runt hästens hals t.ex ett kortare grimskaft eller ett stigläder. Detta ska man ha som hjälp och hålla i så man inte håller hästen i munnen i onödan. Som Lillan har på bilden. 


   

Sen börjar man med att skritta och fortfarande ha någon som håller i hästen tycker jag men man kan göra olika. Detta hållande kan vara t.ex longering. Det bästa är också om man kan vara i ett inhängnat område t.ex paddock eller ridhus beroende på vad som finns. Hos Håkan var vi på stallplan för att den var inhängnad och även ett ställe som hästen kände till väl. Börja med att skritta och sen sedan när man gjort det några gånger kan man trava några steg i taget. Man ska komma ihåg att använda rösten ihop med skänkel och att skänkeln ska nudda jätte mjukt hästen. Rösten är den första viktiga signalen men allt eftersom kan man börja att sluta använda den ju bättre hästen blir på att förstå vad skänkel är. Sen när traven känns bra kan hästen få galoppera och då kan man börja med några steg i taget eftersom rörelsemönstret är lite annorlunda jämfört med skritt eller trav. 


Sen kan man öka detta sucsessivt med mer trav och galopp men jag har som regel att max 20 min 3 gånger i veckan på en bann får man sitta på en 3-åring. I skogen kan det vara lite sak samma men viktigt att man inte går på för hårt. I inridningen tycker jag att det är viktigt att om hästen bjuder på framåt och vill trava, låt den trava. Iaf tills den är nästan 4 år eller nått sådant. Bara bra om den har egen framåtbjudning. 


Fortsättning följer...

Av Jhagman - 25 januari 2016 12:45

Det är vänligt vanligt att man som ryttare har en bett samling idag men vet man helt och hållet vad alla bett gör? Visst man kan veta att det är skarpare än det andra man har men hur påverkar det hästens mun? Tänkte ta och berätta lite om det om du inte visste hur det inverkar på din häst. 


3 delat: 

Är ett bett som är delat i 3 delar och det är det är milt att använda pga de 3 brytpunkterna. Det löper då mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag om det skulle vika sig i munnen. Detta bett har varit lie av en "under dog" men på senare tid har det blivit mer populärt. 


 


2 delat:

Har 2 delar och den ena delen är längre än den andra och det kan då vara bra att vända på det ibland. Detta bett kan dock vika sig i munnen på häten och skapa ett obehag. Det är vanligare än 3 delat bett. 


Eggbett

Är ett av de mildaste betten och deras fasta ringar gör att bettet ligger mera still. Finns i 2 delat och 3 delat format. 

 

Baby pelhalm:

Är ett stångbett med en hävstänger som förstärker bettets inverkan vid ett tygeltag. De är också försedda med kindkedja som verkar genom att pressa hästens underkäke mellan kedjan och själva bettet. Ju tunnare bett, längre skänklar och högre tungfrihet, desto skarpare bett. Baby pelhalm är det mildaste av stångbetten då det inte är speciellt smalt och små skänklar. Detta är även ett 3-delat bett.

    


D-Bett

Eller galoppbett har en liten hävstångseffekt. Detta bett kan då vara bra om hästen ligger på bettet. Det nyper inte häller hästen och finns i 2 eller 3 delat format. 


Hackamore

Är ett bettlöst bett som man använder på hästar som inte kan ha bett i munnen eller är väldigt skarpa. Hackamore trycker väldigt mycket på nosryggen och har en hävstångseffekt. 



Gag

Består av ett bett och ett sidostycke som löper genom hål i bettringarna. Tygeln fästes i sidostyckets ring. När man tar i tyglarna lyfts bettet något och ett tryck på nacken, liknande det chambonen gör, uppstår. En gag kan fungera bra på hästar som går med högt huvud och inte vill ta stöd på bettet. 

 




 

Av Jhagman - 24 januari 2016 19:39

           

Av Jhagman - 24 januari 2016 19:31

Igår var det energi i pållen, jag fick nästan smaka sand 3 gånger... Jag hade tänkt mig ett pass med bommar i ridhuset men det blev hårdare än jag trodde för hon var väldigt pigg. Hon sprang mest och tog ljud som ursäkter för att hitta på något. Var 2 andra hästar i ridhuset så det var livat. 

   

De upphöjda bommarna var travbommar och de på volt gjorde jag i galopp. I galoppen var hon duktig och lyssnade bäst det var mer i traven och skritten som hon var muppig. Hon ökade takten ju närmre bommarna vi kom och efter kunde hon skutta. Detta var lite kul i början men blev mer jobbigt mot mitten och slutet av passet då jag inte fick henne att jobba som jag ville. Så jag la upp stigbyglarna och red mycket övergångar mellan halt, skritt och trav. Då vart hon jätte fin när hon väl lyssnade. Men det krävdes lite övertalning.  Så jag är as trött idag så jag släppte henne bara lös på ridbanan. 

Av Jhagman - 23 januari 2016 07:17

Igår var det officiellt, c-uppsatsen är GODKÄND! Woohoo! 

Annars är det jobb 8-13 idag och sen ut till pålleplutt. Blir tömkörning med bommar idag. Hade gärna haft sovmorgon men money is power ;) 

Bokade även Göteborg horse show den 24 mars!!! Tagga! 

Tycker även synd om omid som hjälpte mig kvällsfodra igår. Zelda slängde sin kraftfoderhink innehåll på honom...  

Av Jhagman - 22 januari 2016 16:33

Blev en uteritt i 1 timme lite lugnt. Fokus på en lugn och avslappnad häst som jag fick väldigt snabbt. Mysigt och skönt att bara ta det lugnt!

Galoppsträckan gick ganska fort idag dock xD

 

Hur gulligt att det har frusigt hovskägget!

 

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Kategorier

Om mig


Skapa flashcards