jhagman

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2015

Avla för hållbarhet

Av Jhagman - 5 oktober 2015 15:37

Hitta idag en artikel på hippson som handlade om hur man avlar för att få en så bra hållbarhet som möjlgit på sin häst. Denna artikel utgick från att man vill avla fram en häst som kan gå det absolut största klasserna i hoppning, dressyr och fälttävlan. 


För att få en bra tävlingshäst ska man sträva efter ett prestationsinriktat temprament och god ridbarhet. De måste även ha en bra extriör dvs inte vara för stor och grov eller för liten och nätt. Man kan jämföra detta med andra idrottare, har man inte kroppen för höjdhopp dvs lång och spänstig har man sämre förutsättningar och därav kanske inte klarar av uppgiften. Självklart finns det undantag t.ex Hickstead och Jumpalop (eller vad den hette). 


Det finns svensk forskning som kollat på hållbarhet på 8238 hästar mellan året 1983-2005, all var då 4-5 år. De kollade sedan hur de gick för dem nu. Man ville kolla om det var någonting hos veterinären, kvalitetsbedömning eller under ridmoment som påverkade hästens hälsa under en längre tid. Den saken som visades tydligt var hästens extriör dvs hur hästen är byggd. Framförallt betydet på hästens huvud, hals och bål, hästens typ. En häst som har en väl ansad hals som håller ihop med bålen och inte har kortare framben än bakben (ej överbyggd) har bättre förutsättningar att inte dra på sig skador för att de är byggda i balans. En häst som är har lågt ansat halls och faller isär är svårare att rida i balans för en "normal" ryttare. 


En annan faktor som påverkade var hur hästen travade för hand. De individer som får betygen elastisk, godtakt och rytmisk trav är en häst som visar att hållbarheten finns där även i rörelse. 


Hästen ska helst vara mellan 165 - 172 cm (då har man mät hr många hästar som är kvar i tävling efterx antal år. Stora hästar har sämre hållbarhet för att de är större och därav större rörelsemönster att rida i balans. Dock gör sig dessa bra på dressyrbanorna pga att de är snygga att se på med dessa rörelser. Även mindre hästar än 162 cm är i riskzon men man vet ej klart varför, man tror att skelettet är skörare eller att det blir svårare för dem pga deras storlek. 


Mitt tips är att tänka på detta när man ska avla för man avlar för att man vill ha en häst som håller livet ut. Mycket att tänka på innan man betäcker sitt sto! 

 

Min tjockis!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jhagman - 31 mars 2016 20:39

Uppdaterar mer på www.nouw.com/jhagman

Av Jhagman - 21 mars 2016 10:11

Kod för att importera min blogg till Nouw: 9503368632 Ny blogg på www.nouw.com/jhagman ...

Av Jhagman - 21 mars 2016 09:54

Igår vart det som sakt en banhoppningsträning på Heda RK, en 80 cm och en 90 cm. Jag är väldigt nöjd med resultatet! Dock kan jag ju ha huvudet med mig! Iaf när vi kom dit och skulle rida fram var jag inte riktigt med i matchen, jag red inte så bra s...

Av Jhagman - 20 mars 2016 22:34

80 cm = 4 fel (rivning som var mitt fel red en dålig väg) 90 cm = inga hindefel men jag red fel väg men vi fick hoppa klart banan ändå   Film kommer imorrn! ...

Av Jhagman - 19 mars 2016 21:19

Lillan är nog inne i brunst igen för hon är så tråkig! Hon vill inte sammarbeta och är as sur på andra hästar... Idag när hon stod i gången attackerade hon Surre (nya boxgrannen) utan anledning. Hon slet sig och stegra mot han men jag blev ju as arg ...

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se