jhagman

Senaste inläggen

Av Jhagman - 13 mars 2016 11:12

Denna morgon har jag bara tagit det lugnt, kollat lite på en dokumentär, smörjt sadelgjord, lagat en huva och läst lite om bruksprovet igår. En hingst som jag fastnade för var Total Hope E: Totilas. Så snygg och kul att den blev godkänd och bäst av gångartshingstarna som är 4-5 år. Sen en hingst som är lite avlägset släkt med Lillan blev också godkänd. Gammelgårdens Zappa, får vänta lite tills det kommer ut mer info om han men han är besläktad med Lillan genom May Sherif i 3de ledet.


 

ANNONS
Av Jhagman - 12 mars 2016 17:50

Idag var nog den bästa gången jag har tömkört tror jag. Jag kom åt henne på ett sätt jag inte gjort innan och det är alltid kul med tanke på hur tömkörningen har varit... Jag började med att skritta ut i skogen ca 15 min bara för att hon skulle få sträcka ut lite eftersom jag tänkte att hon skulle ha träningsverk från igår. Sen gick vi ner på den nedre banan vid vattnet och jobba med det Malin tipsa om igår dvs att överböja åt båda håll för att sedan samla ihop igen. Det var svårt i början för hon svängde mest men när jag hade pisken som stöd blev det bättre och hon släppte igenom fint. Detta gjorde jag bara i skritt och trav för kände att ha koll på häst, spö, väg och töm inte riktigt sitter i min hand så vi får börja någonstans. Sen i galoppen ställde jag bara lite mer än vanligt och hon var riktigt fin och trampade på bra. Dock en gång tog hon ett mega hopp över bommarna som låg på kortsidan för att jag inte styrde ordentligt. Hoppgalna häst! Jag är som sakt väldigt nöjd med henne idag + att Finn var ute och Lillan har inga låsningar längre, HURRA! Så bra dag!


        ANNONS
Av Jhagman - 12 mars 2016 08:34

När vi gjorde en utredning på Lillan angående hennes hals så använde vi oss av videolaryngoskopi. Har velat skriva om det tidigare men inte vetat vad det heter och så var det en artikeln i Hippson om det. Det är iaf ett verktyg som man använder vid utredning av hästens luftvägar under arbete. Undersökningen går till så att en liten kamera förs in via näsan på hästen, den sitter på en grimma på hästens huvud. 


 

Runt magen har hästen ett antal mätinstrument och kameran spelar in filmen som veterinären kan kolla på i efterhand. Hästen sätts sedan i arbete t.ex rids och man får en bra bild över vad som händer i luftvägarna när hästen arbetas. 

Denna undersökning gör man om man känner att hästen kanske inte presterar som den borde eller låter konstigt när den arbetas. Man kollar också andra saker som t.ex blodprover för att se så att hästen har tillräckligt med röda blodkroppar. Den diagnos som är vanligast som man upptäcker är struppipning. Struppipning är en förlamning på nerverna i svalget som gör att stämbanden blir förslappade. Man vet inte riktigt varför en häst får det men den vanligaste faktorn är ärftlighet. 


När Lillan gjorde denna undersökning var hon mega duktig, hon var 4 år för stunden. Hon traskade på med denna apparat på huvudet och gjorde det hon skulle. Diagnosen på henne blev fourth branchial arch defect. Den är väldigt ovanlig och drabbar främst galoppörer. Ska skriva någon annan gång mer om vad det är, står inte så mycket om det just nu pga ovanligheten och jag vill veta allt...

Av Jhagman - 11 mars 2016 21:46

Är jag jätte nöjd med! Hon stanna inte eller fjanta sig, dock var hon stark. Men Malin tyckte att det var en trevlig sida att se av henne. Lillans fart gör dock att jag inte rider så bra för att jag inte hinner bli klar mellan hindrena = det är mer fart än vad jag är van vid. Malin säger att det inte är någon fara och att det bara är att träna på kombinationer och serier så kommer det ordna upp sig. Det är kul att Lillan blivit mer på i hoppningen men inte lika kul att det känns lite halv kontrollerat. Men vi fick beröm över att vi har övat på att inte vara jämntjock, det är ju nåt iaf (Y). 

Sen fick jag ett tips som jag faktiskt har provat lite men inte i lika hög grad som Malin tyckte att jag borde göra mer och det är att fulrida henne i början och böja henne mycket inåt med innertygel. Detta för att tenja henne i sidan så att hon mjuknar snabbare och kan jobba för Lillan är ju lite lat. Detta funkade väldigt bra men var svårt för mig att hålla koll på hals, bogar, mig själv och vägen så det blev lite kaos ibland. Bara att öva på!


Sen är Lillan inte så lätt svängd när hon är mer på för då är det bara hinder som finns i hennes huvud så då gjorde vi många volter där hon var mycket utåtställd så att bogen inte skulle fara och slänga. Det funkade riktigt bra också och att så ska jag också rida mer för att få henne att släppa till och bli starkare. Bara att tänja och stretcha så kommer det blir hur bra som helst har jag en känsla av. Red även i nya sadeln idag och det var som en dröm! Men kommer nog ha träningsverk imorgon... Undra om Lillan kommer ha mer? xD


Av Jhagman - 11 mars 2016 08:51

Lite mycket den här veckan igen så jag kikar in här nu. Idag är det hoppträning men innan dess ska jag uträtta några ärenden. Sen efter det blir det jobb. Jag red Zelda i onsdags och hon hade lite rodeo för sig typ sähär såg det ut - hoppandet. 


Av Jhagman - 10 mars 2016 16:07

 

Idag tog vi kära Värmland och packa in Lillan och drog till Sissi och Nina Lilja för lite sadelprovning med Sharpman. Hitta en crown integra dom verkade intressant men vi får se ;)


Av Jhagman - 8 mars 2016 11:03

Måste än en gång ge Hööks egna märke kritik. Lillan har 2 schabrak från hööks egna märke CRW och båda ger henne skav i vid bakvalvet... Jag vet att man kanske ska dra i sömmarna efter tvätt men det har jag inte gjort. Tycker att kvalitén måste hålla bättre än så med tanke på att det ena inte ens är 1 år gammalt. Så nu blir det inga mer schabrak utan kvalité!Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se