jhagman

Senaste inläggen

Av Jhagman - 17 februari 2016 15:55

Idag fick jag veta att jag har fått en 75% tjänst som går ut den 31 augusti. Skönt med ett fast schema och inte behöva skrapa ihop timmar. När pengarna nu rullar in kommer jag först köpa en ny sadel. Sen på listan finns även stigbyglar och träns. Men sadel först!


ANNONS
Av Jhagman - 17 februari 2016 15:45

En sak som jag tycker att man ska är att lita på sin magkänsla är när det kommer till veterinärer, equieterapeuter, kiropraktorer och tränare. Alla dessa ser på hästar lite olika och det är då viktigt att man litar på sin egna magkänsla för de andra är oftast inte helt överens om vad som är fel på hästen. En sak som jag lärt mig är det som veterinären säger är inte lag. För jag kollade ju upp Lillan i januari 2015 och de sa att det inte var fel på henne men det visade sig att hon hade en låsning vid ST-leden. Samma sak med massagetanten jag hade ut. Det hade med skelettet att göra inte musklerna. Sen tycker jag att man inte inte behandla en häst till döds. För alla har vi små skavanker, ingen är perfekt. Så lyssna på din inre röst som pocahontas xD


ANNONS
Av Jhagman - 16 februari 2016 17:34

Blev en skön promenad på 40 min i skogen. Jätte skönt och tog med mig kamran och knäppte några bilder.


     

Av Jhagman - 16 februari 2016 10:28

Nu är det offeciellt, Lillan är min och BARA MIN! Som jag längtat efter denna dag! Jag har vellat ha en häst sedan jag var 7 år gammal och den 26 januari 2016 blev det sant. Så mycket slit och jobb jag har lagt ner för at kunna göra detta! + att jag haft lite tur för en gångs skull. HIHIHI jag är gladast i världen! 

 

Nu ska jag gå ner till tvättstugan igen för det är tvätta alla stall kläder dag idag. Men det var inte så många. Tvättar även tävlingskydden, schabrak m.m Sen blir det stallet och promenad i efetrmiddag!      

Av Jhagman - 16 februari 2016 08:00

Asså jag kollade lite på gammla filmer och hitta den första felfria 80 cm från 2014 och skit vad bra den var! Eller ja bra för att vara oss men vad jag hade henne framme. Vilken fart! Detta ska verkligen strävas efter, skit att jag blivit feg/kontroll freak... KOLLA!


Av Jhagman - 15 februari 2016 15:45

Häromdagen damp som sakt hippsons första nr för säsongen ner i min brevlåda. Temat i den är hästens form. Så tänkte skriva en liten sammanfattning av den i olika delar. 


Det är ingen som vet om en häst håller bättre bara för att den går på tygeln när den rids detta pga att forskningen som krävs för detta är avancerad. Man måste då forska på hästens arbetsställning, formens långsiktiga konsekvenser för hållbarhet och hästens prestation.


Det finns idag ingen vetenskaplig definition av vad som är en rätt form. Detta måste framställas för att forskarna ska kunna forska på det annars är det som att jämnföra äpplen med päron. Det är självklart skillnad på en häst som rids i balans och en häst som inte gör det, det vet vi ju alla. Det finns inte häller någon vetenskaplig defintion av t.ex samling och lösgjordhet. Om detta funnits att forskning enkelt kunnat göras. Men inom ridsport är man inte helt överens, ett klart exempel på detta är dressyrdomare. 2 domare kan uppfatta en rörelse helt olika och ge olika poäng. 


Att hästen ska gå på tygeln går långt tillbaka i tiden och det kan man se på avbildningar av kungar m.m Det finns olika anledningar till varför vi rider som vi gör. Dels handlar det om traditioner och historia men även vad skickliga ryttare upplever fungerar praktiskt. 

Idag hamnar lätt diskussionen på vart hästen har sitt huvud i arbete. Det är lätt att definera och se men det talar inte för hela bilden. I en forskning där man tittade på olika hästar och hur de arbetades i olika former kom man fram till att om man man jobbar hästen med extremt hög huvudposition påverkade det ryggens rörelsemönster men man vet inte om det ger hälsoeffekter i det långa loppet. För att kunna avgöra om huvudets position påverkar hästens hälsa måste man ha en studie över en längre tid med en massa hästar och det blir väldigt svårt att genomföra. Detta pga att hästarna ska stå i samma stall och hanterar lika varje dag så ingenting annat kan påverka dens hälsa. Man kan inte häller jämnföra 10 dressyrhästar med 10 distanshästar för de arbetas olika. 


En sak som man kan se är att när hästen rids i en balans hamnar huvudet i "form" och detta  blir tydligt när duktiga ryttare rider sina hästar utan huvudlag (träns). 

Av Jhagman - 15 februari 2016 14:40

Någon som har missat ps of swedens nya collektion Pop? Jag älskar verkligen rosa, ÄLSKAR! Och den finns i rosa hihi. Jag vill inte ha allt rosa på en gång för lite smak har jag allt ;) Jag skulle vilja ha schabraket, så snyggt! Älskar när det är lite vågade färger men inte för mycket för då blir det för skrikigt. Jag är mer för en mer nautral outfit men med lite färg skadar inte. 


 

Av Jhagman - 14 februari 2016 21:09

Hoppas du haft en bra alla hjärtans dag! Det har jag iaf. Först var det jobb 7-16 och sen ens väng till stallet. Lillan ska ju vila efter kiropraktiken så hon fick en borstning och massa godis dagen till ära. Sen hem till min kar. Har fått blommor och choklad av A och sen blev det film mys på det. Nu är jag sukt mätt för vi åt även fondue. Så natta kudden nu och på med jobb imorrn igen men bara till 13.30  Woop Woop livet rullar på!


 

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se